80-vuotias Porthan-Seura

Porthan-Seuran perustettiin Turussa 27. toukokuuta 1936. Seura kokoontui viettämään syntymäpäiviään tasan 80 vuotta myöhemmin. Juhlissa huomioitiin niin Porthan ja hänen aikansa Turku kuin seuran oma historia.

Juhlailta alkoi Panu Savolaisen kävelykierroksella, joka esitteli Porthanin elinpiiriä. Porthan viihtyi vuokrahuoneistoissa kirjaston ja yliopiston rakennuksen läheisyydessä. Vanhempana hän inhosi kaupunkielämää, joka hänen mielestään tiivistyi Gabriel Bonsdorffiin järjestämiin assemblage-juhliin.  Kierros päättyi Bonsdorffin aktiivisuuden vauhdittamana rakennetulle Turun seurahuoneelle (nyk. kaupungintalo), jonka valmistumista Porthanin ei tarvinnut todistaa.

Ravintola Koulussa järjestetyissä juhlissa puhunut seuran esimies Hannu Salmi palasi Porthan-Seuran alkuvaiheisiin. Uskontotieteilijä Uno Harvan rooli oli keskeinen, kun seuraa perustettiin. Seuran tavoite oli olla monitieteinen, tieteelliseen julkaisemiseen keskittyvä organisaatio. Salmi pohti myös tieteellisten seurojen nykyistä roolia aikana, jolloin ulkoa asetetut odotukset ja vaatimukset pyrkivät ohjaamaan yliopistoissa tehtävää tutkimusta.

Illan aikana kuultiin musiikkia, joka olisi saattanut kantautua Porthanin korviin, jos hän suostui osallistumaan juhliin. Mikael Korhonen esitti Lasse Lucidorin lauluja päättäen osuutensa Nils Ferlinin Lucidor-runoon På källaren Fimmelstången. Tämän jälkeen Sakari Suomisen tulkinnat Carl Michael Bellmanin lauluista muistuttivat 1700-luvun Tukholman urbaanista sykkeestä.

Laulut ja ilta päättyivät seuran entisen esimiehen Pentti Virrankosken esittämään Lännen lokariin, jonka ensilevytyksen aikoihin hän oli yksivuotias. Amerikansuomalaisen Hiski Salomaan klassikko muistutti suomalaisuuden muuttuvista määritelmistä.

Menneisyyden lisäksi puhuttiin myös tulevasta. Seura perustaa uuden digitaalisen  alkuperäislähteiden julkaisusarjan ja aikoo osallistua yhteiskuntaa, tiedettä ja sivistystä koskevaan keskusteluun. Tästä kerromme pian lisää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s